System%20Of%20A%20Down%20Hypnotize-norma

Eilen kirjoitin System of a downin Mezmerize-levystä, joten tänään on sitten Hypnotizen vuoro. Eilistä kirjoitusta lukiessani tajusin, että olin pohtinut lähinnä kappaleiden sanoitusten merkityksiä, enkä niinkään itse musiikkia. Ja oikeastaan juuri provosoivat sanoitukset ovat SOADin musiikin pääasia, joten keskityn nytkin pohtimaan suurimmaksi osaksi sanoituksia. Aivoriihessä mukana taas SongMeanings.com. Ja eiköhän sitten mennä siihen levyyn:

Noniin, tämän levyn arvostelussa kirjoitan jotain kaikista levyn kappaleista (Mezmerizessa hypin puolet kappaleista yli). Ja muutamaa biisiä pohditaan syvällisemminkin.

Kappaleet Attack, Dreaming, Tentative ja Soldier side taitavat kaikki kertoa ja esittää mielipiteitä sodasta, Soldier side kaikkein selkeimmin. Se on kaunis kappale ja sopii täydellisesti levyn loppuun. Se oli myös poikkeuksellisen helposti tulkittava, samoin kuin Attack ja Tentative. Dreaming olikin vaikeampi tulkittava, mutta päädyin lopulta siihen tulokseen, että kappaleessa kai puhutaan kehitysmaiden köyhyydestä, yhteiskunnan toimimattomuudesta ja vähän sodastakin.

Stealing society ei ollut helposti ymmärrettävä kappale sekään, mutta päättelin, että se saattaisi kertoa huumeiden väärinkäytöstä.. Enkä kyllä väitä olevani oikeassa. Kappaleessa kuitenkin on viittauksia huumeiden käyttöön, eivätkä SOADin jäsenet tunnetusti mitään huumeiden kannattajiakaan ole.

Holy Mountains kertoo, taas kerran, armenialaisten kansanmurhasta. Serj Tankian on itse vahvistanut tiedon. Kappaleen nimi viittaa Ararat-vuoreen, joka oli kommunistisen Armenian rajalla. Kappaleessa on myös useita viittauksia Turkkiin, armenialaisten kansanmurhan toteuttajaan.

She’s like heroin ja Lonely day taas eivät ymmärtääkseni sisällä minkäänlaista poliittista viestiä. Se olisi kyllä hyvin outoa System of a downin tuntien, joten epäilen, että Lonely daylla yritetään kuitenkin välittää jokin viesti. Kyseinen biisi on levyllä nimittäin järjestyksessä toiseksi viimeinen kappale. Viimeinen kappale on Soldier side, joka viittaa vahvasti sotaan. Lonely day kertookin ehkä sotilaiden tunteista ennen sotaan lähtöä. Pelkkää spekulointia.  :-)

U-figistä ei oikein ottanut selvää, mutta kai siinä puhutaan jotain protesteista ja siitä, että ihmisten pitää muodostaa itse omat mielipiteensä.

Ja kahden kappaleen merkitystä pohdin sitten tarkemmin:

Ensinnäkin, Hypnotize. Yksi System of a downin parhaista ja tunnetuimmista kappaleista.

”Why don’t you ask the kids on Tiananmen Square was fashion the reason why they were there?”

Sanoitukset viittaavat vuoden 1989 Tiananmen Squaren protesteihin.

”They disguise it, hypnotize it” ”Mezmerized the simple minded, propaganda leaves us blinded”

Viittaus siihen, että media hypnotisoi ihmiset, ja käsitys vapaudesta hämärtyy. Tässäkin biisissä on taas SOAD-mittakaavassa melko helposti ymmärrettävät sanat.

Vicinity of obscenity. On siinäkin melkoinen musiikillinen tuotos. Kun kappaleen kuuntelee ensimmäisen kerran, se tuntuu kertovan vain banaaneista ja piiraista, ei mistään sen syvällisemmästä. Kun kappaletta lähtee tulkitsemaan, voi siitä vetää kai minkälaisia johtopäätöksiä tahansa. Päädyin sellaiseen lopputulokseen, että kappale kertoo siitä, miten rivous ja porno hyppii kaikkialta silmien eteen (tämän johtopäätöksen tein lukemalla kappaleen nimen.. hyvä minä). Banaani ja piirakka mitä luultavimmin viittaavat sukupuolielimiin. Yksi System of a downin oudoimmista kappaleista, mutta hyvä kappale kumminkin.

Entä Kill Rock n’ roll? No, sehän kertoo siitä, kun Daron Malakian joskus ajoi autollaan vahingossa kaniinin yli.